10.4.14

ΙΤΑΛΙΑ. ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΓΑΜΟ ΟΜΟΦΥΛΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Ιταλία: Δικαστήριο αναγνώρισε γάμο ομοφυλοφίλων στο εξωτερικό
ΑΜΕ-ΜΠΕ, 10/4/2014
Δικαστήριο της ιταλικής κεντρικής περιφέρειας της Τοσκάνης, με απόφασή του, υποχρέωσε τον δήμο της πόλης Γκροσέτο να εγγράψει στα αρχεία του την πράξη γάμου που τελέσθηκε στην Νέα Υόρκη με την οποία επισημοποιήθηκε η σχέση ομόφυλου ζευγαριού.
Είναι η πρώτη φορά που αναγνωρίζεται νομικά γάμος ομόφυλου ζευγαριού ο οποίος τελέσθηκε στο εξωτερικό στην Ιταλία, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο.
Από σήμερα και στο εξής, γράφει η εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα, ο Στέφανο Μπούτσι, δημοσιογράφος της συγκεκριμένης εφημερίδας και ο Τζουζέπε Κιτζιότι, αρχιτέκτονας, χαίρουν των ίδιων δικαιωμάτων με κάθε άλλο ζευγάρι.
Σύμφωνα με την Κοριέρε η απόφαση των δικαστών του Γκροσέτο —η οποία και μπορεί να αποτελέσει δεδικασμένο— βασίστηκε στην λογική ότι το ιταλικό Σύνταγμα δεν αναφέρει ρητώς ότι ο γάμος επιτρέπεται μόνον μεταξύ ετεροφυλόφιλων, καθώς και στο ότι η αναγνώριση αυτή δεν επιφέρει καμία αρνητική συνέπεια για την δημόσια τάξη της χώρας.
Η Ιταλία είναι μια από τις ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχουν θεσπίσει νόμο ο οποίος να αναγνωρίζει τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών ή τα λεγόμενα σύμφωνα συμβίωσης.
Στελέχη του ιταλικού κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος και οργανώσεις για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων κάνουν λόγο για «ιστορικής σημασίας απόφαση η οποία συμμορφώνεται με τα όσα έχει ήδη ορίσει και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».
Η Καθολική Εκκλησία αντιθέτως θεωρεί ότι «η απόφαση του δικαστηρίου του Γκροσέτο κινδυνεύει να γκρεμίσει τα θεμέλια του θεσμού του γάμου», ο οποίος έχει «βαθιές ρίζες στην ιταλική πολιτιστική παράδοση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: