16.8.14

ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ Ο ΚΙΝΕΖΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΠΟΥ "ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ" ΤΗΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΑ

Αυτόν το μήνα, εκδικάζεται στα κινεζικά δικαστήρια η πρώτη υπόθεση προσφυγής κατά κλινικής, που παρέχει την λεγόμενη «θεραπεία αποστροφής της ομοφυλοφιλίας», ενώ τέτοιου είδους κλινικές, που υποβάλλουν σε ηλεκτροσόκ τους ομοφλόφιλους που κάνουν ομο-σεξουαλικές σκέψεις, υπάρχουν δεκάδες στην Κίνα.
Πρόκειται για την κλινική «Nanjing Urban Psychiatric Consultancy Centre», η οποία βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της πόλης Nanjing, επικεφαλής της οποίας είναι o Dr Zhou Zhengyou. Ο κινέζος γιατρός υποστηρίζει ότι καταφέρνει να «θεραπεύσει» από την ομοφυλοφιλία το 70% των γκέι «ασθενών» του, μια θεραπεία «μακρά και δύσκολη», όπως παραδέχεται ο ίδιος και για την οποία αμοίβεται, όπως λένε οι επικριτές του με το ποσό των 120$ ανά συνεδρία, ποσό εξαιρετικά υψηλό σε σχέση με τον μέσο μισθό στην Κίνα
Ο Dr Zhou κατά τη διάρκεια της καριέρας του έχει γράψει και πολλά σχετικά βιβλία, ένα από τα οποία είναι ο«Οδηγός για τους γονείς που υποπτεύονται ότι ο γιός ή η κόρη τους μπορεί να είναι γκέι». Στο βιβλίο αυτό, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στους τρόπους και τις μεθόδους διαπαιδαγώγησης των παιδιών από τους γονείς τους, που μπορεί να ευθύνονται για την ομοφυλοφιλία τους.
Ο Dr Ζhou, αν και υποστηρίζει ότι στην κλινική του οι «ασθενείς» δεν υποβάλλονται σε ηλεκτροσόκ, αλλά μόνο σε συμβουλευτική, ωστόσο, δεν είναι αντίθετος με την μέθοδο. Όπως λέει χαρακτηριστικά : «Η ηλεκτροπληξία είναι η πιο κοινή μέθοδος. Όταν ο ασθενής κάνει μία σκέψη ομοφυλοφιλικού χαρακτήρα, τον υποβάλλουμε σε ηλεκτροπληξία ή του κάνουμε ένεση με φάρμακο που τον κάνει να αισθάνεται άρρωστος», λέει.
Ο άνθρωπος που έφερε την υπόθεση στα δικαστήρια είναι ένας ομοφυλόφιλος, ο Xiao Zhen: «Υποβλήθηκα σε θεραπεία με ηλεκτροσόκ μόνο μία φορά και ήταν πολύ άσχημη εμπειρία» δήλωσε στο BBC News. «Φανταστείτε αυτούς που την έχουν υποστεί πολλές φορές.» . Ο Xiao Zhen συγκέντρωσε αποδεικτικά στοιχεία και ξεκίνησε πρώτος την όλη νομική διαδικασία, ενώ τώρα ελπίζει ότι η δικαστική απόφαση θα δικαιώσει όλους τους κινέζους γκέι απαγορεύοντας οριστικά στην Κίνα αυτήν την απάνθρωπη πρακτική.
Η κινεζική κοινότητα των ομοφυλοφίλων έχει επαναστατήσει, με διαμαρτυρίες στους δρόμους και αναρτώντας πανό έξω από ιατρικά συνέδρια που γίνονται στο Πεκίνο, με το σύνθημα: «Το να είσαι ομοφυλόφιλος δεν είναι ασθένεια».
Η«Θεραπεία αποστροφής της ομοφυλοφιλίας» υπήρξε στόχος των ομοφυλόφιλων ακτιβιστών στην Ευρώπη και την Αμερική για δεκαετίες αν και σήμερα, η έννοια της γκέι μετατροπής δεν έχει εντελώς εξαφανιστεί. Ωστόσο, η αντίστοιχη εκστρατεία στην Ευρώπη και την Αμερική, αποδείχθηκε επιτυχής, καθώς τα γκέι κινήματα κατάφεραν να εξασφαλίσουν την συναίνεση του ιατρικού κόσμου κατά της εν λόγω θεραπείας καθώς οι Δυτικοί Επιστήμονες κατέληξαν ότι «δεν υπάρχει ισχυρή απόδειξη ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός μπορεί να αλλάξει».
Ετσι, και οι κινέζοι γκέι ακτιβιστές απαιτούν τώρα από τους κινέζους γιατρούς να ακολουθήσουν το παράδειγμα των συναδέλφων τους, κάτι που δεν φαίνεται να γίνει εύκολα, καθώς η συντηρητική κινεζική ιατρική κοινότητα εμφανίζεται επιφυλακτική. Εκπρόσωπος των κινέζων γιατρών στο δικαστήριο δήλωσε : «Δεν μπορούμε να στηρίξουμε την ομοφυλοφιλία. Παρά το γεγονός ότι προσπαθούμε να την καταλάβουμε». (invitromagazine.gr, 12/8/2014)


Δεν υπάρχουν σχόλια: