8.4.15

ΤΟ ΑΛΛΟΘΙ ΤΟΥ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥ



Το άλλοθι του διαφορετικού
Κοσμάς Βίδος (ΒΗΜΑgazino, 5-4-2013)
Πάλι η Αντζελίνα. Λίγες ημέρες αφότου ανακοίνωσε ότι μετά την περυσινή διπλή μαστεκτομή για λόγους πρόληψης αφαίρεσε και τις ωοθήκες της, επικαλούμενη και πάλι λόγους πρόληψης, εμφανίστηκε δημοσίως για να παραλάβει ένα βραβείο και για να δηλώσει, με το κοινό και τον Τύπο να την αποθεώνουν: «Όταν ήμουν παιδί, μου είχαν πει ότι είμαι διαφορετική. Αλλά μετά κατάλαβα ότι το διαφορετικό είναι καλό. Να είστε ο εαυτός σας και να είστε περήφανοι για αυτόν!».
[…] τώρα βγήκε να αποθεώσει το «διαφορετικό» της παιδικής της ηλικίας και να καλέσει τους θαυμαστές της να είναι υπερήφανοι για τον «διαφορετικό» εαυτό τους. Όμως η διαφορετικότητα (είτε αφορά το χρώμα είτε τα θρησκευτικά «πιστεύω» είτε τις σεξουαλικές προτιμήσεις είτε τις κοινωνικές καταβολές είτε οτιδήποτε άλλο) είναι μια μεγάλη και πολύπλοκη συζήτηση, ένα θέμα που αφορά τις νοοτροπίες των λαών, την κουλτούρα, το κοινωνικό πλαίσιο και τους νόμους και που υπερβαίνει τις απλουστευτικές και πρόχειρες εντυπώσεις ενός μιντιακού παιχνιδιού αυτοπροβολής. Μάλιστα, όταν αυτό γίνεται από μια κοπέλα που το δικό της «διαφορετικό» εμπεριέχει εθισμούς, αυτοτραυματισμούς, παράξενες και δύσκολες σχέσεις η οποία βγαίνει να δηλώσει de facto ότι «το διαφορετικό είναι καλό» μπορεί ακόμη και να επιδράσει βλαπτικά σε ανθρώπους, να προσφέρει «άλλοθι» για ακραίες ή καταστροφικές επιλογές. Γιατί το διαφορετικό δεν είναι πάντα καλό. Γιατί άλλο πράγμα το Χόλιγουντ στο οποίο μεγάλωσε και σταδιοδρόμησε η Αντζελίνα Τζολί και όπου η διαφορετικότητα μπορεί και να λειτουργήσει εις όφελός σου τραβώντας τα φώτα επάνω σου και άλλο πράγμα η πραγματική ζωή σε κοινωνίες που εύκολα θα κατασπαράξουν εκείνον που παρασυρμένος από τους φιλιππικούς τής σταρ θα επιχειρήσει, έτσι απλά, «να είναι ο εαυτός του».
Όσο λοιπόν και αν ταξίδεψε, όσο και αν είδε τη δυστυχία των ανθρώπων από κοντά, όσο καλές προθέσεις και αν έχει (είναι, βεβαίως, αξιέπαινη για το φιλανθρωπικό έργο της), η Τζολί εξακολουθεί, φοβάμαι, να μιλάει τυφλωμένη από τη λάμψη του ειδώλου της στον καθρέφτη. Αυτοαναφορική, εγωκεντρική, εγκλωβισμένη στην εικόνα του ατσαλάκωτου fashion icon, βγαίνει και σολάρει με την επιπολαιότητα μιας επαγγελματία κοσμικής που μέσα από μια σειρά παραστάσεων χτίζει το δημόσιο προφίλ της, κινούμενη όμως πάντα σε έναν κόσμο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της. Αυτό έκανε και τώρα όταν, ανατρέχοντας στη ζωή της, θέλησε να στείλει το μήνυμα της συμπαράστασης αλλά και της επανάστασης στους καταπιεσμένους, τρομαγμένους, απεγνωσμένους αυτού του κόσμου, στα παιδιά που είναι «διαφορετικά». Ξεχνώντας (ή αγνοώντας) κυρίως ότι το δικό της «διαφορετικό» ήταν και είναι ένα... διαφορετικό πολυτελείας (οι ακραίες συμπεριφορές ενός κακομαθημένου «παλιοκόριτσου»), ενώ το δικό τους μπορεί να είναι μια ιστορία με πολύ τρόμο και πόνο. Αυτό και μόνο δεν της επιτρέπει να είναι το παράδειγμα προς μίμηση που η ίδια νομίζει πως είναι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: