10.5.15

"Mc QUEEN". ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

Το έργο έχει τον τίτλο «Mc Queen» και η συγγραφή του από τον θεατρικό συγγραφέα Τζέιμς Φίλιπς άρχισε το 2012. Δεν είναι ακριβώς μια βιογραφία. Επικεντρώνεται κυρίως στη δουλειά του σχεδιαστή μόδας Αλεξάντερ Μακ Κουίν. Πρωταγωνιστές είναι ο Στέφεν Γουάιτ και η Ντιάνα Αγκρον, γνωστή από την τηλεοπτική σειρά «Glee», και θα ανέβει στο St James Theatre του Λονδίνου μέσα στον Μάιο.
Πρόκειται για δραματοποιημένο παραμύθι το οποίο λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια μιας και μόνο νύχτας. Ο Μακ Κουίν συναντά μια μεγάλη θαυμάστριά του, την Ντάλια, η οποία έχει εισχωρήσει κρυφά στο στούντιό του. Μαζί αρχίζουν ένα μαγικό ταξίδι στο Λονδίνο· μια «ξενάγηση» του θεατή στα εργαστήρια του σχεδιαστή αλλά και στα έξαλλα πάρτι που διοργάνωνε. Αντιπροσωπεύοντας σκέψεις και κρυφούς φόβους του, η Ντάλια (προφανώς) αποτελεί το alter ego του Μακ Κουίν.
Με τις δημιουργίες του ο Αλεξάντερ Λι Μακ Κουίν, που γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1969 (ο μικρότερος γιος μιας οικογένειας με εννέα μέλη) και έδωσε τέλος στη ζωή του το 2010, κατάφερε να ταράξει τα νερά του χώρου της μόδας και να απασχολήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη. Από μικρός λάτρευε το σχέδιο και αυτός ήταν ο λόγος που σε ηλικία 15 ετών αποφάσισε να εγκαταλείψει το σχολείο.
Αρχικώς μαθήτευσε κοντά στους μόδιστρους Αντερσον και Σέπερντ, στον οίκο μόδας Savile Row. Ωστόσο τα μυστικά του επαγγέλματός του τα οφείλει στους Γκιβς και Χοκς, ενώ προόδευσε με τη βοήθεια των ενδυματολόγων Εϊντζελς και Μπέρμανs.
Η έμπνευση για τη συγγραφή ενός θεατρικού έργου με θέμα τη ζωή του προήλθε από τη συλλογή του Μακ Κουίν με τίτλο «The Girl who Lived in a Tree» («Το κορίτσι που ζούσε σε ένα δέντρο»), στην οποία ένα φτωχό κορίτσι κατεβαίνει από ένα αρχαίο δέντρο και μεταμορφώνεται σε πριγκίπισσα. Οπως τα παραμύθια έτσι και η μόδα έχει τη δική της στιγμή της μεταμόρφωσης.
«Δεν ήθελα να γράψω για τη μόδα, αλλά για έναν σύγχρονο καλλιτέχνη» λέει σήμερα ο συγγραφέας Τζέιμς Φίλιπς. «Ο Μακ Κουίν είχε μια ομοιότητα με τους ρομαντικούς ποιητές. Εφτιαχνε ρούχα που έθεταν ερωτήματα: τι ακριβώς είναι ένα ρούχο, πώς μπορεί να σε μεταμορφώσει, μπορεί η ομορφιά να σε σώσει ή να σε καταστρέψει;».
Ας σημειωθεί πάντως ότι το έργο ασχολείται και με τις πιο σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας του Μακ Κουίν, όπως την κατάθλιψη, την πίεση από τη βιομηχανία της μόδας αλλά και την αυτοκτονία του. Ο συγγραφέας έστειλε στην Τζάνετ Μακ Κουίν, αδελφή του σχεδιαστή, το έργο και το ολοκλήρωσε αφού έλαβε την έγκρισή της για το περιεχόμενό του.
Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η θεατρική παραγωγή του «Μc Queen» θα είναι πλούσια, με χορό, προβολές βίντεο και τη μουσική των σόου του Μακ Κουίν (από Νιρβάνα μέχρι Μότσαρτ). Στα κοστούμια ο σχεδιαστής Ντέιβιντ Φάρλεϊ θα ακολουθήσει πιστά τη γραμμή του Μακ Κουίν και θα παρουσιάσει αντίγραφα μόνο των πιο εμβληματικών κοστουμιών του.
Επίσης, όπως δηλώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης Τζον Κάιρντ, σε καμία περίπτωση η ατμόσφαιρα δεν θα θυμίζει τα σόου μόδας του Μακ Κουίν. «Θα είναι σαν ένας πίνακας του Σαγκάλ, με στοιχεία που μένουν για μερικά λεπτά και ύστερα εξαφανίζονται».
Το μεγαλύτερο βάρος, βέβαια, πέφτει στους ώμους του Στέφεν Γουάιτ που υποδύεται τον Μακ Κουίν. Από την αρχή ο ηθοποιός τόνισε ότι δεν ήθελε να μιμηθεί τον σχεδιαστή, αν και το γεγονός ότι του μοιάζει πολύ στην εμφάνιση δεν πρόκειται να περάσει απαρατήρητο.

(tovima.gr, 8/5/2015)

Δεν υπάρχουν σχόλια: