27.7.15

Ο ΟΜΠΑΜΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΥΑ

Με ένα ζεστό χαμόγελο, ο Πρόεδρος Ομπάμα, σε επίσημη επίσκεψη του στον τόπο καταγωγής της οικογένειάς του την  Κένυα μίλησε για «βάρβαρη» μεταχείριση των ομοφυλόφιλων στην Κένυα, πατρίδα του πατέρα του, προκαλώντας σχόλια και αμηχανία στην κυβέρνηση της χώρας που απαντά κοφτά: «Τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων αποτελούν ένα μη-ζήτημα».
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου έξω από το Ναϊρόμπι της Βουλής, ο Ομπάμα καταδίκασε την Κένυα για τη μεταχείριση των ομοφυλοφίλων, συγκρίνοντας της διακρίσεις κατά των ομοφυλοφίλων στον ρατσισμό κατά των ανθρώπων με διαφορετικά χαρακτηριστικά λόγω φυλής και λέγοντας ότι οι «νομοταγείς» πολίτες δεν πρέπει να τιμωρούνται για το ότι αγαπούν ένα συγκεκριμένο πρόσωπο του ίδιου φύλου.
«Ως αφροαμερικανός στις Ηνωμένες Πολιτείες είμαι στην οδυνηρή επίγνωση να γνωρίζω το τι συμβαίνει όταν οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο», είπε. «Όταν ξεκινάτε την αντιμετώπιση των ατόμων με διαφορετικό τρόπο, όχι λόγω κάποιας παράνομης πράξης που κάνουν, αλλά επειδή είναι διαφορετικοι, αυτή είναι μια πορεία μέσω της οποίας οι ελευθερίες αρχίζουν να διαβρώνονται»
Σε απάντηση, ο Πρόεδρος της Κένυας Uhuru Kenyatta, ο οποίος στεκόταν στη σκηνή μαζί με τον Ομπάμα, δήλωσε ότι τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων αποτελούν ένα «μη θέμα» στην Κένυα.
O Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε να επιστρέψει "χωρίς κοστούμι" στην Κένυα όταν αποχωρήσει από τον προεδρικό θώκο και να επενδύσει προσωπικά στη γενέτειρα του πατέρα του.
«Αυτό που εγώ μπορώ να εγγυηθώ είναι ότι θα επιστρέψω» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με τον Κενυάτη ομόλογό του.
«Την επόμενη φορά που θα επιστρέψω, δεν θα φοράω ενδεχομένως κοστούμι» είπε χαριτολογώντας.
«Την πρώτη φορά που ήρθα εδώ, φορούσα τζιν και κράταγα ένα σακίδιο» περιέγραψε ο Μπαράκ Ομπάμα αναφερόμενος στην πρώτη του επίσκεψη στην χώρα πριν από σχεδόν 30 χρόνια. Εκείνη την εποχή αναζητούσε τις ρίζες του: ο Αμερικανός πρόεδρος έχει γεννηθεί στη Χαβάη από Αμερικανίδα μητέρα και Κενυάτη πατέρα τον οποίο γνώρισε ελάχιστα.  (protothema.gr, 26/7/2015)


Δεν υπάρχουν σχόλια: